arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2019 

7 goede gewoontes voor jouw energiecontract

Goede gewoontes aanleren: het is nooit te laat om ermee beginnen. Wij delen graag met jou onze 7 goede gewoontes om je energiebudget te laten dalen.

Encovan is pionier in het beheren van energiecontracten voor KMO’s met een groot verbruik (vanaf 50 000 kWh elektriciteit en 100 000 kWh aardgas).
Enkele jaren na het vrijmaken van de energiemarkt merkte Philippe Vande Velde dat veel energiecontracten bij KMO’s op het verkeerde moment worden afgesloten, waardoor hun energiekost veel hoger is dan nodig. Encovan werd opgericht om hen te helpen bij een beter energiecontractenbeheer.

Met deze 7 gewoontes bespaar ook jij heel wat centen die je voor andere doeleinden in je onderneming kan gebruiken.

1. Volg de energiemarkten op de voet als raadgever.

Dat is echt basisregel nummer 1. Zoals verkeersborden in het verkeer je de richting wijzen, zo geven de energiebeurzen aan wat er op je pad komt als het om je toekomstige energiecontracten gaat.

2. Vergelijk leveranciers en offertes op gunstige momenten.

Als je de energiebeurzen volgt, kom je er vanzelf achter wanneer er koopjes te doen zijn bij energieleveranciers. De energietarieven op de energiebeurzen vormen namelijk de basis voor hun prijsbepalingen aan de verbruikers. Hoe lager de energiebeurzen noteren hoe goedkoper je energie kan aankopen. Op zo’n moment is het gunstigst om leveranciers met elkaar te gaan vergelijken.

3. Vergelijk verschillende leveranciers

Als je beslist hebt om offertes te vragen aan je energieleverancier, vraag er dan ineens ook aan een paar andere leveranciers. Als je de gewoonte hebt om steeds bij dezelfde leverancier in te kopen, bestaat de mogelijkheid dat deze leverancier je niet zijn scherpste aanbod doet. Dus ook deze goede gewoonte is een must.

4. Vergelijk meer dan alleen de aangeboden tarieven voor elektriciteit of aardgas.

Je energiefactuur bestaat uit meerdere componenten die onderhandelbaar zijn. De kosten voor vaste vergoeding en hernieuwbare energie (WKK en GSC) zijn niet bij elke aanbieder dezelfde en dus van belang om ook te vergelijken. Leveranciers kunnen je namelijk ogenschijnlijk lage tarieven geven maar een deel van hun marge goedmaken via andere kosten, meestal bij hernieuwbare energie.

Tip: Vanaf een bepaald volume betaal je bij sommige leveranciers geen vaste vergoeding meer.

5. Vermijd stilzwijgende verlengingen.

Als je nalaat tijdig je energiecontract op te zeggen kan je dat duur te staan komen. In je contract kan een clausule voorzien zijn die merkelijk hogere tarieven vastlegt dan je laatste onderhandelde tarief. Als je leverancier aanneemt dat je klant wenst te blijven, ga je automatisch naar deze hogere aankoopprijs. 

6. Controleer je facturen.

Het gebeurt niet zelden dat bij vernieuwing van een contract de leverancier de nieuwe voorwaarden vergeet aan te passen in zijn systemen. Dat is menselijk, maar het kan je duur(der) te staan komen. Controleer daarom steeds je energiefacturen grondig. Of toch minstens de eerste factuur van het nieuwe onderhandelde contract of van de nieuwe leverancier.

7. Gebruik een systeem om de markten op te volgen.

De meeste energieleveranciers hebben systemen om de energiemarkten mee op te volgen. Maak er gebruik van. Accountmanagers van leveranciers geven je graag tekst en uitleg bij de werking van hun systeem.

Het nadeel van deze systemen is dat ze niet aangeven wat de invloed van de energiemarkt van vandaag is op je toekomstig energiecontract. Daarom hebben wij van Encovan onze app E-Encovan opengesteld voor onze klanten.

Bekijk de intro via onderstaande link: https://youtu.be/VruoNIBjC58

Ga ermee aan de slag!

Nu je deze 7 gewoontes kent, kan je ermee aan de slag. Ben je op zoek naar een systeem om de energiemarkten mee op te volgen? Lees dan zeker bonus 1 en test ons systeem uit. Vind je het interessant maar heb je niet de tijd om deze gewoontes toe te passen, dan kan je steeds een beroep doen op ons.
Stuur ons dan een mail naar info@encovan.be en we komen je helpen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring