De 3 belangrijkste datums in een energiecontract. Ken jij deze?

Energiecontracten beheren is gemakkelijk……..

Dat doen heel wat media uitschijnen. Doch is niets minder waar. In de praktijk zie ik bij heel wat industriële energie verbruikers, kmo's, zelfstandigen én consumenten stilzwijgende verlenging hebben. Waardoor de energietarieven, soms wel met +60% de hoogte ingaan. Stilzwijgende verlenging komt omdat energieverbruikers zich niet bewust zijn van de vervaldag van hun energiecontracten. Naast de vervaldag van uw contract zijn er nog 3 belangrijke data die uw aandacht vergen om je te vergewissen van de voordeligste energietarieven.

Energiecontracten beheer is gemakkelijker met zicht op de 3 belangrijke datums…

Wat is energiecontracten beheer (en wat is het zeker niet)

Onderhandelen over de prijs en verschillende energieleveranciers tegen elkaar uit spelen, zijn geen garantie op scherpe energietarieven. Meer nog: het vergelijken van verschillende offertes is slechts de laatst die de energiecontract beheerder zet vooraleer zijn beslissing te nemen.

Goed energiecontracten beheer is het managen van data die invloed kunnen hebben op jouw energietarieven. En daarmee bedoelen we nog niet de energietarieven zelf.

De 3 belangrijkste datums in jouw energiecontract:

1. De datum waarop je huidig contract werd afgesloten:

Je energieleverancier berekent jouw energietarief op basis van de beurswaarden van elektriciteit en aardgas op datum van het afsluiten van je huidig contract. Op deze tarieven wordt een bepaalde marge gerekend. Als de de dag weet waarop jouw energiecontract is getekend ken je opzoeken wat de beurswaarde is van deze dag. Het is de bedoeling dat je daarna de energiebeurs blijft volgen. Als de energiebeurs stijgt of daalt ten opzichte van de beurswaarde van de dag waarop je contract is getekend, dan weet je wanneer je energietarieven kan vergelijken.

2. De datum van je volgende contract:

Als je de energiemarkten regelmatig opvolgt, kan je de beurswaarde van de dag makkelijk vergelijken met de waarde op de datum waarop je huidige contract werd afgesloten. Zie 1. je moet dan wel weten wanneer je huidige contract afloopt.

3. De opzegtermijnen van je contract:

Opzegtermijnen kunnen verschillen per leverancier. Deze staan meestal vermeld in het contract en zijn te raadplegen via de website of als bijlage bij facturen. Als je het huidige contract niet tijdig opzegt, kan het stilzwijgend worden verlengd. Je nieuwe tarief wordt dan bepaald op basis van de beurswaarde van dat moment.

Wil je meer weten over deze data?

Een uitgebreide toelichting van deze 3 data staat in het ebook over dit onderwerp.

Via de onderstaande link kan je het ebook downloaden.

https://encovan.be/gratis-ebook/

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down