1 mei 2020 

Omgaan met energiecontracten van een VME

Een VME, Vereniging van Mede Eigenaren, is een rechtspersoon waarin alle individuele mede-eigenaars van een bepaald gebouw of groep van gebouwen verenigd zijn en vertegenwoordigd worden. Voor het energieverbruik van de algemene delen, centrale stookplaatsen en dergelijke worden de energiecontracten opgemaakt tussen VME en energieleveranciers.

Een VME wordt niet gezien als een gezin maar als een onderneming. De mogelijkheid om te veranderen van energieleverancier is dus afhankelijk van het jaarlijks energieverbruik. Is er een jaarlijks verbruik < 50 000kWh elektriciteit en/of <100 000 kWh aardgas kan de VME heel gemakkelijk, gedurende de looptijd,  veranderen van energiecontract of energieleverancier. Is er een groter verbruik dan de opgegeven waarden dan is de VME verplicht dit energiecontract uit te doen tot einddatum op het contract ofwel bereid zijn om een verbrekingsvergoeding te betalen.

Energiecontracten voor VME’s

Het is de syndicus of patrimonium beheerder die in naam van de VME energiecontracten afsluit. De beslissing om te kiezen voor een bepaald contract en/of leverancier wordt besproken op vergaderingen. Maar heeft de RME, de Raad van Mede-Eigendom, inzicht of de energiecontracten effectief goed worden onderhandeld:

  • Worden de contractuele voorwaarden goed opgevolgd?
  • Worden de contracten niet stilzwijgend verlengd?
  • Worden energiecontracten voor VME’s wel onderhandeld op momenten dat de energiebeurzen het laatste zijn?
  • Wordt de juiste keuze gemaakt tussen een contract met vaste- of met variabele tarieven?

Dat zijn vragen die wij ons als energiecontract beheerders stellen in plaats van de VME’s.

Softwareapplicatie SIDDER voor energiecontracten beheer:

Om op de bovenstaande vragen een antwoord te kunnen bieden aan zowel syndicus / patrimonium beheerder én de Vereniging van Mede Eigenaars heeft Encovan in zijn software pakket 2 rollen voorzien:

  1. Syndicus / Patrimonium beheerder.
  2. Voorzitter / Secretaris VME

Toezicht door VME

Voor de voorzitter of de secretaris van de RME is eveneens een user login te voorzien. Met deze toegang kan de RME zijn taak als toezichthouder, voor wat de energiecontracten betreft, gemakkelijk uitvoeren.

Kant en klaar voor gebruik

De software is kant en klaar voor gebruik. Na het ingeven van de gegevens van de Syndicus of patrimonium beheerder kan gestart worden met het toevoegen van VME’s, leveringsadressen, EAN nummers en contracten.

Overzichtelijke dashboards

Overzichtelijke dashboards zorgen voor een goed overzicht van het patrimonium, klanten, VME’s en zoals de onderstaande foto over de energiecontracten.

Meer info op de website

Klik hier voor info over SIDDER voor syndicus en patrimonium beheerder.

Sidder uitproberen?

Doe je aanvraag via mail naar ikwilsiddertesten@encovan.be

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down