arrow_drop_up arrow_drop_down

Energietarieven vergelijken met de V-test van VREG

Energietarieven vergelijken met de V-test van VREG

Belangrijke dingen die je moet weten over variabele tarieven vergelijken met de V-Test.

Wat is de V-test:

De V-test is een initiatief van de Vlaamse overheid en VREG (Vlaamse Regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt)  waarmee je online energietarieven kan vergelijken. De energietarieven die gepubliceerd staan op deze website worden door de energieleveranciers onder de vorm van tariefkaarten maandelijks aangeleverd. Na het ingeven van je postcode en jouw jaarlijks verbruik krijg je een rangschikking van de energieleveranciers volgens de berekening die door het systeem wordt uitgevoerd. Toch is er een misverstand bij gebruikers van de V-test als ze hun huidig energiebudget vergelijken met de weergegeven resultaten op de V-Test.

Tariefkaarten:

Een tariefkaart is een overzicht van energietarieven voor elektriciteit of aardgas dat door energieleveranciers wordt opgemaakt. Deze kaart geldt als bewijs welke tarieven de energieleverancier zal hanteren als men inschrijft in een bepaalde maand of kwartaal. Deze tariefkaarten worden gepubliceerd op de website van de energieleverancier en ook meegedeeld aan de VREG die ze gebruikt om de V-Test up to date te houden.

De gepubliceerde tarieven:

Energieleveranciers baseren zich voor het pepalen van hun prijsstrategie op de koersen van de energietarieven op de energiemarkten. Deze energiebeurzen zijn zoals aandelen beurzen en schommelen voortdurend. Als een tariefkaart wordt opgemaakt voor variabele tarieven zal de energieleverancier de energieprijs die hij hanteert baseren op de gemiddelde prijs van de afgelopen maand.

Waar op letten bij vergelijken van variabele tarieven:

De variabele tarieven en uw energiebudget.

Zoals eerder omschreven zijn de gepubliceerde tarieven op de V-Test gebaseerd op de energiebeurzen van de voorbije maand. Als er een maand is dat energie goedkoop is, zoals nu tijdens de Corona crisis, zullen er door de energieleveranciers tariefkaarten opgesteld worden met heel goedkope energietarieven. Want in maart 2020 hebben de energiebeurzen echt een duik genomen. Zie onderstaande screenshot.

Sidder: De software van Encovan voor het opvolgen van de energiemarkten.

Screenshot uit Sidder. De energiesoftware van Encovan.

Als je een energiebudget bepaald en je gaat rekening houden met extreem lage- , zoals in deze situatie, of extreem hoge tarieven dan zal je bedrogen uitkomen. Als je je volgende afrekening krijgt zal de factuur gebaseerd zijn op de gemiddelde beurswaarde over de periode tussen de 2 meterstanden.

Bij variabele contracten kunnen we jammer genoeg niet in de toekomst kijken. Dus is het moeilijk om te voorspellen wat de effectieve kostprijs van jouw elektriciteit zal zijn. Maar jouw energietarief bepalen op een moment dat tarieven extreem hoog of laag zijn is geen goed idee.

Vergelijk geen tarieven maar de formule:

Je weet nu al dat variabele tarieven zijn gebaseerd op het gemiddelde van de energiebeurs tussen 2 meterstanden. Natuurlijk dient een leverancier nog een marge te rekenen bovenop deze energiebeurswaarde om zijn kosten te kunnen betalen en winst te kunnen maken. Dus een variabel energietarief is steeds de gemiddelde van de energiebeurs + een bepaalde waarde. Deze formule kan de energiebeurs zijn + x euro of x een bepaalde marge.

Bijvoorbeeld gemiddelde Belpex + 8 eurcent/kWh of Belpex x 1,2.

Belpex beurs is de beurs die wordt gebruikt voor het bepalen van variabele energieprijzen.

Kijk de formule na op de website van de leverancier:

Of je nu gebruik maakt van de V-test of van een andere vergelijkingssite of productaanbieding, zoals een groepsaankoop georganiseerd door overheden of bedrijven, het is altijd nodig om de tariefkaart te controleren. Het is nog gebeurd, en het staat ook in de gebruiksvoorwaarden van de V-Test dat de resultaten uit de V-test kunnen afwijken.

Bepaal je budget door de beurswaarde te nemen van verschillende maanden.

Als je jouw energiebudget bepaald is het realistisch om rekening te houden met het gemiddelde van de beurswaarde van meerdere maanden. Omdat we de beurswaarden voor de toekomst niet kennen kunnen we enkel kijken naar de noteringen uit het verleden.

De gemiddelde beurswaarde tussen  1 januari 2020 en 31 maart 2020 was 30,20 euro/MWh of 0,03020 euro/kWh. Dit is de gemiddelde waarde telkens over 24h. Deze waarde kan je gebruiken momenteel als je een enkelvoudig tarief hebt.

Beschik je over een tweevoudig uurtarief? Dan dien je een onderscheid te maken tussen het gemiddelde uurtarief tijdens de piekuren en de daluren.

In dezelfde periode dien tussen 1 januari en 31 maart 2020 is het gemiddelde uurtarief voor piekuren 33,45 euro/MWh of 0,03345 euro/kWh en het gemiddelde uurtarief tijdens daluren 24,78 euro/MWh of 0,02478 euro/kWh.

Als we de formule Belpex + 8 euro/MWh gebruiken komen we aan de volgende tarieven:

Enkelvoudig tarief: 38,20 euro/MWh of 0,03820 euro/kWh

Piekuren tarief: 41,45 euro/MWh of 0,04145 euro/kWh

Daluren tarief: 31,78 euro/MWh of 0,03178 euro/kWh

Bekijk ook andere kosten die van leverancier tot leverancier kunnen verschillen:

Staar je niet blind op de energietarieven alleen. Afhankelijk van je effectieve verbruik kan bijvoorbeeld ook de vaste vergoeding een rol spelen in je totale budget. Een vaste vergoeding kan variëren van enkele 10-tallen euro’s per jaar tot + 200 euro/jaar.

Naast het vergelijken van energietarieven is het zeker de moeite waard om de tarieven voor hernieuwbare energie (WKK  en GSC) te vergelijken. Sommige energieleveranciers melden in mondelinge of schriftelijke communicatie dat deze integraal worden doorgerekend en dus niet van belang zijn bij het vergelijken. Niets is minder waar. De verschillen van deze kostenpost kunnen bij jou zoektocht naar de voordeligste leverancier heel andere resultaten geven.

 


Wil je meer weten over energietarieven vergelijken?

Wil je echt alles weten over energietarieven vergelijken? Ons boek “energietarieven vergelijken kan je leren”  neemt je mee doorheen alle stappen van die nodig zijn om te besparen op jouw energiefactuur. Een waterdichte stappenplan voor het leren begrijpen van jouw facturen tot de keuze van jouw nieuwe leverancier en contract.

Bestel nu het boek op: ENCOVAN.BE/ENERGIETARIEVEN VERGELIJKEN KAN JE LEREN

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring