arrow_drop_up arrow_drop_down

Energietarieven vergelijken, wanneer doe je dat?

Energietarieven vergelijken, wanneer doe je dat?

Dat is de vraag die ik mij in het jaar 2000 ook ook voor de eerste keer moet gesteld hebben. Of toch, toen is mijn interesse in de energiemarkt beginnen groeien.

Op het moment dat ik mij voor de eerste keer die vraag stelde werkte ik voor een meubelgigant in West-Vlaanderen. Door de grote toonzalen, met toen nog bijna geen LED verlichting om het koopwaar te verlichten, was het elektriciteitsverbruik van de verschillende vestigingen enorm. Mijn eerste opdracht toen ik er net aan de slag ging als manager van de technische afdeling was het elektriciteitscontract vernieuwen. Eerlijk gezegd, ik had geen idee waar ik aan begon…..

Door de eerste keer dat ik met energieleveranciers ging praten kreeg heel wat info te horen die mij interesseerde. Het tarief was afhankelijk van de energiebeurs en deze op zijn beurt afhankelijk van vraag en aanbod, grondstofprijzen, politiek, en dergelijke meer. Een hele boterham die me deed beseffen dat als je goedkoop wil aankopen de energiebeurs in de gaten moet houden.

Toen nog met Exel

Om de energiemarkten te volgen heb uren gezocht naar een manier om toegang tot de info te krijgen. Ik heb deze gevonden op op een website die vandaag ICE heet. Het is een portaal waar je dagelijks niet alleen elektriciteitsmarkten kan volgen maar ook vele andere grondstoffen.

Dagelijks noteerde ik de “end off day” prijs van de vorige dag in in mijn Excel file. En na een tijdje had ik genoeg gegevens om een grafiek mee te maken.

Ik leerde dat de energietarieven voor 3 komende jaren op de energiebeurs verhandeld werden en dat gaf mij de inzichten om te beslissen of ik een contract voor 1 jaar of voor meerdere jaren ging afsluiten. Dit volgens de verschillen in de beursnoteringen op het moment voor de verschillende jaren.

Energiemarkt in functie van mijn energiecontracten

Er is niet aan het volgen van de energiemarkten als ik niets verder met deze info zou doen. De energiemarkt schommelt gedurende de tijd maar wanneer was nu een goed aankoop moment. Onder een goed aankoopmoment versta ik in ieder geval dat je volgende contract niet duurder wordt dat het lopende contract en het idealiter nog goedkoper.

De manier die ik bedacht om dit probleem op te lossen was rekening te houden met de datum waarop het lopende contract is getekend. Aan deze datum hangt een beursnotering die als basis dient voor de prijsbepaling in mijn lopende contracten.

Dus als de beursnotering vandaag hoger is dan de beursnotering op de datum dat ik het lopende contract tekende……dan veronderstel ik dat energietarieven vergelijken geen zin heeft. De voorgestelde offertes zullen toch duurder zijn. Dat is een gemakkelijke beslissing.

Als de beursnoteringen op de energiemarkten lager zijn dan de notering op de dag dat ik mijn energiecontract tekende….Dat bestaat de kans dat de offertes die ik opvraag goedkoper zijn. Ik schrijf bewust “bestaat de kans” omdat dit ook vandaag nog altijd geen zekerheid is. De prijsbepaling van energieleveranciers hangt af van verschillende factoren van de energieleveranciers.

Heel veel besparen op energiekosten

Met deze methodiek en verworven kennis is het mij gelukt om in de jaren dat ik voor deze meubelgigant werkte heel wat te besparen op de energiekosten. Zo veel zelf dat de eigenaar van de meubelgigant uit West-Vlaanderen zijn collega's uit het Waasland en de Brusselse rand op de hoogte bracht van de resultaten en ik dus ook deze contracten mee in portefeuille kreeg.

Van Excel naar software

Deze kennis gaf mij het idee dat als dit voor de meubelgigant werkt zal dit ook wel werken voor andere bedrijven. In juli 2012 startte ik Encovan op en met dit verhaal ging ik op prospectie bij bekende en minder bekende bedrijven. Met knikkende knieën koude prospectie doen heeft mij mijn eerste klanten opgeleverd waarvan de meeste vandaag nog altijd klant zijn.

Die Excel file heeft bijna 7 jaar gewerkt. Na een aantal jaar was mijn server eens stuk gegaan en ben ik mijn dashboard eens opnieuw moeten maken. Eind 2018 was de database te log aan het worden en heb ik de beslissing gemaakt om van deze applicatie een software te laten maken.

Onze software, Sidder genaamd, heeft dezelfde toepassing als de Excel file met dat voordeel dat de applicatie ook toegankelijk is voor klanten. Iedereen die wil kan een login aanschaffen op deze software.

Sidder is aangevuld met de energiemarkten van steenkoop, olie en CO2. Grondstoffen die mee de waarde van elektriciteit bepalen. Dit heeft ons bijkomende inzichten. Als de grondstoffen dalen dan dalen ook de energieprijzen.

Energietarieven vergelijken, Wanneer doe je dat nu?

Mijn bovenstaande verhaal schrijven was nodig om dit inzicht met jullie te delen.

Energietarieven vergelijken doe je wanneer de energiebeurzen gunstig zijn. De energiebeurzen zijn gunstig wanneer de beursnotering van vandaag hetzelfde of idealiter lager zijn dan de dag waarop het lopende contract is getekend.

Kies je heb beste voor een vast tarief of een variabel tarief?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. En dus stof genoeg voor een volgend blog. Ik kan je al het volgende meegeven.

Is de energiemarkt laag genoeg en rekenen energieleveranciers niette veel risicomarge, dan is een contract met vaste tarieven een goede keuze. Staan de energiemarkten hoog genoteerd dan is een contract met variabele tarieven de beste keuze.

De juiste beslissing kan je maken wanneer je alle juiste inzichten hebt.

En daar kan onze energiemarkt software “Sidder” je bij helpen.

Niet iedereen heeft toegang tot de energiebeurzen. Wat nu?

Dat klopt. Daarom heb deel ik nog graag mijn inzichten met per profiel als energieverbruiker:

Grote energieverbruiker:

Een grote energieverbruiker is een bedrijf, instelling of organisatie die meer dan 100 000 kWh elektriciteit verbruikt. Voor jou is het interessant om jouw energiecontract te evalueren met de energiebeurs. Dus op een of andere manier de energiebeurs opvolgen is een must op de juiste beslissingen te nemen.

Daarom laat ik je graag via een life demonstratie kennismaken met onze software. Meer nog, ik doe graag de oefening om jouw energiecontract te implementeren in onze software via een online meeting. Aansluitend kan je geheel vrijblijvend nog een maand de energiemarkt volgen via jouw persoonlijke account.

Stuur een mail naar philippe@encovan.be om jouw persoonlijke toegang en demo aan te vragen.

Klein zakelijke energieverbruiker:

Een klein zakelijke verbruiker is een bedrijf of zelfstandige die de energiefacturen met de vennoot betaald en een elektrisch verbruik heeft dat kleiner is dan 100 000 kWh. Het is aan te raden voor jou om maandelijks energietarieven te vergelijken. Je kan dit het gemakkelijkste doen doen door de V-test te doen. Dat is een onafhankelijk vergelijkingsplatform van de VREG (Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas)

Een alternatief is dat je op ons beroep doet. Door lid te worden van “Mijn energiebudget” beheren wij jouw energiecontracten.

Wil je meer weten over deze dienstverlening? Vraag dan hier meer info aan.

De goede manier om dit te doen kan je vinden in ons boek “Energietarieven vergelijken kan je leren”

Consument:

Een consument is een energieverbruiker die zijn energiefacturen privé betaald.

Ik wil jou adviseren om maandelijks energietarieven te vergelijken. Je kan dit het gemakkelijkste doen doen door de V-test te doen. Dat is een onafhankelijk vergelijkingsplatform van de VREG (Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas)

Een alternatief is dat je op ons beroep doet. Door lid te worden van “Mijn energiebudget” beheren wij jouw energiecontracten.

Wil je meer weten over deze dienstverlening? Vraag dan hier meer info aan.

De goede manier om dit te doen kan je vinden in ons boek “Energietarieven vergelijken kan je leren”

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring