arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2019 

Te veel energieverbruik bij nieuwe gebouwen

Te veel energieverbruik bij nieuwe gebouwen

Als een nieuw gebouw een tijdje in gebruik is, krijgen we bij Encovan vaak te horen dat het energieverbruik te hoog ligt. Ook zijn ze BEN (Bijna Energie Neutraal) gebouwd.

De oorzaak.

Vaak ligt het niet zorgvuldig inregelen van verwarming- en ventilatiesystemen of door beperkte opvolging van het energieverbruik na ingebruikname aan de basis.

Hoewel de technische verwarmings- en ventilatie installaties goed gebouwd en technisch gekeurd zijn, ontbreekt het dikwijls aan opvolging. Na de oplevering worden operationele instellingen en energieverbruik niet meer bijgeregeld.

Energieopvolging na ingebruikname.

Opvolging van het verbruik wordt doorgaans niet of nauwelijks opgenomen in de oplevering. De oorzaak van het hoge verbruik kan in sommige gevallen echter al veel vroeger in het bouwproces worden gezocht.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Alles begint natuurlijk bij het ontwerp van de installatie. Het is van groot belang dat de bouwheer in deze fase al over heel wat zaken nadenkt. Een goed studiebureau zal in principe verschillende technieken voorstellen. Elk van deze technieken betekent een andere investeringskost.

Total cost of ownership (TCO) over een periode van 30 jaar.

Als je verschillende technieken vergelijkt, focus je dan niet enkel op de initiƫle investeringskost, maar kijk vooral wat de kost van de technieken zal zijn over een periode van 30 jaar. Vraag aan het studiebureau om ook de onderhoudskosten, energieverbruik en vervangingsonderhoud over deze periode in rekening te brengen.

Monitoring via het gebouwbeheersysteem.

Ieder groot gebouw dat vandaag wordt gebouwd, wordt onmiddellijk of in de nabije toekomst voorzien van een gebouwbeheersysteem. Dit systeem stuurt de technische installaties en verlichting en volgt de werking ervan op. Het kan uitgebreid worden met een monitoringssysteem dat het binnenklimaat en de energieverbruiken registreert.

De oplossingen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Je kan als bouwheer een expert inhuren die mee aan tafel zit vanaf het ontwerp van het gebouw. Deze expert zal erover waken dat de technische installaties voor verwarming, ventilatie en koeling energiezuinig en kostenefficiƫnt ontworpen worden. Encovan en zijn partners staan je bij in dergelijke opdrachten. Heb je een lopend dossier vul dan onderaan het contactformulier in.

Beter laat dan nooit.

Bij installaties die al operationeel zijn, kan het nuttig zijn het elektriciteits- en aardgasverbruik over een bepaalde periode te gaan meten, samen met het binnenklimaat in het gebouw. Door het CO2 niveau in ruimtes te meten samen met het energieverbruik van de ventilatie kan regelmatig worden geconcludeerd dat er teveel wordt geventileerd.

Hou tijdens het stookseizoen zowel de temperatuur in lokalen als het gasverbruik in de gaten. Zo kan je nagaan wanneer de gevraagde temperatuur wordt bereikt en wanneer de lokalen niet in gebruik zijn.

Met de resultaten van de monitoring kunnen de installaties dan zo worden afgesteld dat het energieverbruik binnen de perken blijft.

Een optimaal binnenklimaat aan het laagst mogelijk energieverbruik moet de doelstelling zijn.

M-BOX huren of aankopen met advies.

De oplossing van Encovan voor energie monitoring is M-BOX. Een handig toestel dat je als klant kan kopen of huren.
Wij staan in voor de installatie en voeren de nodige analyses uit. Deze bespreken we dan met de klant en de installatiepartner.

Vul het onderstaande contactformulier in voor een aanvraag.


 

Contact

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring