arrow_drop_up arrow_drop_down
23 januari 2020 

Het einde van de terugdraaiende teller

Het einde van de terugdraaiende teller

Terugdraaiende teller, digitale meters en zonnepanelen? Het misverstand

Het onderstaande bericht staat op de website van Fluvius.

Had je al zonnepanelen voor 1 juli 2019? Dan komen we voor 31 december 2022 bij je langs om je energiemeters te vervangen. Uiteraard krijg je vooraf van Fluvius een persoonlijk bericht.

  • Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter ongewijzigd.
  • Ook de digitale elektriciteitsmeter kanwerken als een terugdraaiende teller. Als we je oude mechanische meter vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden. Dit gebeurt wel op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
  • Elke Vlaamse prosument kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie in dienst werd genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Met het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.
  • Zijn de 15 jaar voorbij? Dan krijg je een digitale elektriciteitsmeter en kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet, gemeten door je digitale elektriciteitsmeter. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Dit voordeel bereken je via de simulator van de VREG.
  • Sinds 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.

Bron: Fluvius.be

Het misverstand:

Als je een zonne-energie installatie hebt die werd gekeurd voor 1 juli 2019 en ik krijg een digitale meter, dan zal deze nieuwe meter nog 15 jaar terugdraaien.

Dat is dus niet zo: het terugdraaien gebeurt maximum tot 15 jaar na de installatie. Is je zonne-energie installatie dus gekeurd op 10/03/2009, dan zal je nieuwe digitale meter kunnen terugdraaien tot 09/03/2024, maar daarna niet meer.

De gevolgen: 

Als je, zoals in deze situatie, vanaf 10/03/2024 overdag te veel energie produceert en je die in het net injecteert, dan ben je deze elektriciteit kwijt. Verbruik je dus elektriciteit wanneer je onvoldoende of geen zonne-energie ter beschikking hebt, dan zal je deze elektriciteit moeten aankopen.

Je zal vanaf 10/03/2024 geen prosumenten vergoeding meer dienen te betalen.

Krijg je dan een vergoeding?
Bedrijven met grote installaties injecteren al langer in het net. Zij krijgen daar een vergoeding voor van +/- 40 euro/1000kWh.
Voor consumenten is er op vandaag ( 23/01/2020) nog geen regeling getroffen.

De oplossing:

Om nog ten volle te kunnen genieten van je geproduceerde zonne-energie, investeer je best in opslagbatterijen. Deze zijn vandaag nog vrij duur, maar door deze regeling zullen veel consumenten op de kar springen en zal zo’n thuisbatterij betaalbaarder worden.

Vandaag zijn er subsidies:

Voor wie vandaag of in de nabije toekomst gaat investeren in een batterij zijn er subsidies te rapen. Deze zijn onderworpen aan een aantal voorwaarden. Zoe moet de batterij worden gekeurd en aangemeld bij Fluvius.

Ruikt dit ook naar eenzelfde verhaal als bij de zonnepanelen en zal het bezitten van een thuisbatterij op termijn door belastingen afgestraft worden?

Wie zal het zeggen…..

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring