arrow_drop_up arrow_drop_down
21 januari 2020 

LED - Er bestaan geen verkeerde lampen

Er bestaan geen verkeerde lampen, wel verkeerde toepassingen.

Dat is het inzicht dat ik onlangs meekreeg na een bezoek aan het LAC te Eindhoven. Het was toch al een 10 tal jaar geleden dat ik te gast was in de toonzaal van Signify, voorheen Philips Lighting. Toen ik dus de uitnodiging kreeg van het studiebureau/groothandel waar ik een beroep op doe voor relighting projecten sloeg ik dat niet af.
Ik deel in dit blog graag nog wat andere inzichten.

The well building standard.

Van deze norm had ik nog niet eerder gehoord. Je bent nooit te oud om bij te leren. šŸ™‚

De WELL Building Standard is een norm voor gezonde gebouwen. Er staan specifieke criteria in beschreven op vlak van 7 categorieƫn: lucht, water, voeding, licht, fitheid, comfort en geest.
Om het certificaat te behalen moet aan een aantal basiseisen worden voldaan, het Silver, Gold of Platinum attest kan worden verdiend door het behalen van een aantal optionele criteria.

Licht:

De WELL Building Standard stelt dat een omgevingsverlichting van 300 Lux geschikt is voor de meeste taken. Dit kan verder aangevuld worden met specifieke en individueel aanpasbare taakverlichting. De helderheid van de taakzone mag maximaal 10x hoger zijn dan de ruime omgeving (doorgang/trappen) en maximaal 3x t.o.v. de directe omgeving.

Human Centric Lighting wordt gepromoot omwille van de biologische effecten. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in EML (Equivalent Melanopic Lux). Meer dan 75% van de werkposten dient meer dan 200 EML te hebben, gemeten in het verticale vlak op 1m20 hoogte.
De kleurweergave van het licht, color rendering index (CRI), dient meer dan 80 te zijn.

Er worden een aantal richtlijnen rond daglicht omschreven. Meer dan 55% van de ruimtes dienen meer dan de helft van de werkuren meer dan 300 Lux binnen te krijgen. De verhouding van de oppervlakte van vensters t.o.v. de muren schommelt tussen 20 en 60%. Verder worden de reflectiewaarden voor plafond (>80%), verticale wanden (>70%) en meubels (>50%) beschrevenā€¦

Bron: Ergonimiesite.be

Invloed op de gezondheid:

Een slechte toepassing van LED kan dus invloed hebben op de gezondheid en de prestaties van jouw medewerkers en zo dus aan de werking van jouw organisatie. Onze gids gaf het voorbeeld van een bedrijf waar medewerkers te lang waren blootgesteld aan LED verlichting met een te koude lichtkleur waardoor het ziekteverzuim enorm was toegenomen.

Invloed op de voorstelling van uw producten:

Ook hier kan LED jouw business maken of kraken. Door de verkeerde toepassingskeuze kunnen bijvoorbeeld etenswaren er veel smakelijker of net minder aantrekkelijk gaan uitzien.

Voor de onderstaande foto is voor ieder type voedingswaar een andere LED lamp gebruikt. Mocht de lamp voor het brood boven het vlees hangen, dan zou de verkoop van vlees achteruit gaan.

Welke klant wil jij in jouw zaak:

Ook dat wordt beĆÆnvloed door verlichting: die bepaalt de tijdsbesteding van je klant en daarmee ook jouw omzet.

Maak voor je zelf maar uit in welke winkel je meer tijd zou spenderen omdat het er gezelliger aanvoelt.

De juiste LED voor jouw toepassing:

Zowel bij het inrichten van kantoren, magazijnen, winkels,… wordt dus wel eens voor de verkeerde LED verlichting gekozen.
Laat je daarom niet leiden door de verkoper van verlichting zonder vooraf een goede studie te laten uitvoeren. Vooral bij relighting bestaat de kans dat de verkoper er vooral op uit is om zijn producten te verkopen.

Maar wanneer jij als investeerder je nieuwe verlichting aanzet, wil je toch het resultaat zien dat je had verwacht, niet?

Onafhankelijk advies:

Als je niet voor onnodige verassingen wil staan met je nieuwe verlichting, kan ik je adviseren om beroep te doen op een onafhankelijke adviseur.

Bij Encovan helpen we je daar graag verder mee.Ā Voor al jouw vragen en begeleiding omtrent LED verlichting staan we voor je klaar.

Vul het onderstaande contactformulier in en we komen je helpen.

Contact

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring