arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik lig wakker van de energiefactuur van mijn buren en van de uwe....maar ik beloof dat we er samen iets aan kunnen doen.

De energiefactuur van mijn buurvrouw.

Voor mij ligt de energiefactuur van mijn buurvrouw. We zijn al 16 jaar buren en deze week, toen ik de straat kwam inrijden sprak ik haar aan. Ze liet net haar hond buiten. Van de tijd dat we naast elkaar wonen weet ze dat ik al 8 jaar zelfstandig ben. Ik vroeg haar eens langs te komen met haar energiefactuur. Na een korte blik op haar haar energiefactuur vertelde ik haar dat dit wel beter kon.

De ene telefoon na de andere.

Mijn buurvrouw vertelde dat ze vasthoud aan haar leverancier maar dat ze regelmatig telefoontjes krijgt van de energieverkopers die haar een energiecontract willen verkopen. Door de vrijmaking van de energiemarkt en het gebrek aan voldoende regelgeving voor energieleverancier en energieverkopers is het mogelijk om mensen telefonisch te vragen om van leverancier te veranderen zonder dat ze tarieven vergelijken.

Mijn buurvrouw is een trouwe klant voor haar energieleverancier.

Haar trouw aan haar leverancier wordt haar niet beloond. Dat zie je direct aan de tarieven die ze betaald. Ze heeft ook mijn boek¬†“energietarieven vergelijken kan je leren” niet gelezen dus is haar energiefactuur voor haar ook bijna onbegrijpbaar. Ze let op het te betalen voorschot en op de afrekening krijgt ze terug. Zoals de meeste mensen is ze van mening dat ze vandaag niet te veel betaald.

Alles op een rijtje.

De actrice uit de kotmadam, die ooit nog meedeed aan de commercial voor een wasproduct had een slogan ” ik heb ze toch allemaal op een rij”. Wel bij energie is dat ook zo. Ik zet ze graag allemaal voor u op een rijtje.

Vaste vergoeding: Mijn buurbrouw betaald 50 euro/jaar excl. incl. btw is dat 60,5 euro.

Het energietarief voor haar enkelvoudig verbruik is 79,43 eurocent/kWh excl. btw. Inclusief btw is maakt dat 95,59 euro/kWh.

De kosten voor Groenestroom certificaten bedragen 21,44 eurocent/kWh excl. btw. Inclusief btw is maakt dat 25,94 euro/kWh.De kosten voor hernieuwbare WKK certificaten  2,30 eurocent/kWh excl. btw. Inclusief btw is maakt dat 3,3 euro/kWh.

De totaalkost bedraagt 124,83 euro/1000 kWh + 60,5 euro administratiekosten + 159,42 euro transport-distributiekosten en diverse heffingen.

Ofwel een totaal van 344,75 euro incl. btw / 1000 kWh.

We vergelijken eens met mijn elektriciteitskosten:

Ikzelf als expert zorg dat ik energie aankoop op momenten dat de energiebeurzen laag staan. De kosten voor transport- distributie en heffingen zijn dezelfde daar kunnen we niets aan doen.

Ik heb een elektriciteitstarief van 50,47 euro incl. btw een vaste vergoeding van 6,05 euro/kWh en hernieuwbare energie van 29,8 euro incl. btw.

Ofwel een totaal van 245,67 euro incl. btw / 1000 kWh.


Onder de streep maakt dat voor identiek hetzelfde product van dezelfde kwaliteit een verschil van 99, 08 euro/jaar.

Dergelijke vergelijkingen worden niet gemaakt door mensen die je een contract trachten te verkopen aan de telefoon. Ook niet door deur aan deur verkopers, verkopers van energie in winkelketens en ook niet in de reguliere groepsaankopen georganiseerd door test aankoop banken, tijdschriften en dergelijke meer.

Durf advies vragen:

Voor de beste verzekering met de garantie op service ga je naar een verzekeraar. Voor het onderhoud van je wagen ga je naar de dealer of een iemand die je kent die verstand heeft van de moderne autotechnieken.

Met je energiekost is dat net hetzelfde. Durf advies te vragen. Via de facebook pagina Mijn Energiebudget kan je een afspraak boeken. Als je ons persoonlijk contacteert door en mail te sturen naar mijnenergiebugdet@encovan.be kan je ons boeken voor je familie, je vriendengroep of zelf je collega’s op het werk.

De energiekost in de toekomst:

Er wordt vandaag te weinig over gecommuniceerd door de media, VREG , CREG en andere instanties. Elektriciteit zal duurder worden. De transport- en distributienet tarieven zullen in de toekomst moeten blijven investeren en deze kosten doorrekenen aan de verbruikers. De energiemarkt  zal ups en downs blijven kennen. Vandaag de dag is redelijk gunstig en zijn besparingen mogelijk. Maar als de kernuitstap een feit zal worden zullen de energiebeurzen in ons land sterk de hoogte ingaan. Er zal massaal goedkopere kernenergie uit het buitenland worden aangevoerd maar deze zal geen invloed hebben op onze energieprijs. Integendeel. De schaarste die de kernuitstap zal veroorzaken aan productiecapaciteit in ons land gaat ons verbruikers hopen vol geld kosten en de eigenaars van kerncentrales super veel winsten opleveren.

Ik lig dus wakker.

Ik lig dus wakker omdat de meeste mensen vandaag te veel betalen voor hun energie. In dit voorbeeld dus elektriciteit. En ik lig wakker voor de energieprijzen in de toekomst. Binnen afzienbare tijd stopt de terugdraaiende werking van zonnepanelen en gaan ook de kost voor zonnepanelen eigenaar opnieuw de hoogte in.

Mijn eerstelijnsadvies:

Zorg voor minder verbruik. Hoe minder je verbruikt des te beter voor uw energiebudget.

Produceer zelf indien je de mogelijkheden hebt.

Laat je energiefacturen nakijken door een expert. Wij staan klaar om jou te helpen.

Wil je direct gehompen worden? Contacteer Philippe op GSM nr 0468 15 35 04

Je kan ook ons contactformulier invullen en je vragen aan ons stellen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookieverklaring