Zijn er koopjes op de energiemarkt momenteel?

Die vraag kreeg ik toegestuurd gisteren 21/4/2020 van 2 klanten uit het Waasland met een groot energieverbruik. Omdat in de media wordt gemeld dat het interessante tijden zijn om energie aan t e kopen. Het antwoord op die vraag is zo uitgebreid dat deze een blog waardig is.

Stookolie:

Als we kijken naar de marktprijs van stookolie is het idd NU het moment. om stookolie op te slaan voor bijvoorbeeld verwarming. De prijs is sinds COVID-19 gekelderd.

Daar kunnen we dus kort over zijn. Sla op dit moment uw voorraad stookolie in.Het is het moment! Zie onderstaande grafiek.

Elektriciteit:

Elektriciteit is er een verschil tussen de spotmarkt en de future markt. De spotmarkt is de basis voor variabele elektriciteitstarieven. De future makt is de basis voor vaste tarieven. Degene die in de onderstaande grafiek zijn weergegeven zijn deze voor de komende jaren. Voor contracten startend op 1/1/2021.

In de media hoor je dat het interessant is om nu contracten af te sluiten. Doch zie je nog altijd een te groot verschil tussen de spot en de future markt. De future markt (bovenste grafiek) is volgens mijn ervaring te weinig gezakt om interessant te zijn. Als je voor een vast tarief kiest is het de bedoeling dat het vaste tarief zo laag is dat deze het tarief van het gemiddelde van de spotmarkt van het afgelopen jaar bereikt. Als je hier meer wil over weten aarzel niet om mij te contacteren.

De gunstige trend van de spotmarkt, die de laatste 3 maanden regelmatig het nulpunt heeft bereikt of er zelfs onder is geweest, zorgt er natuurlijk voor dat de keuze voor variabel de oplossing is voor dit moment.

De juiste keuze voor de toekomst is boeiend en specialisten werk. Er zijn nog andere factoren die mee bepalen welke keuze je dient te maken.

Is je verbruik vooral voor verwarming van jouw gebouw(en) en dus vooral in het stookseizoen of heb je aardgas nodig voor productie van jouw producten. Met andere woorden, jouw verbruiksprofiel kan invloed hebben op de keuze.

Wees vooral niet te ongeduldig. Gebruik de signalen in de media als trigger om alert te zijn vandaag en in de toekomst. Maar laat vooral de feiten spreken en bereken wat voor jou de juiste keuze is in functie van jouw verbruiksprofiel en jouw budget.

Hulp nodig?

Wij van Encovan staan voor jullie klaar.

Philippe Vande Velde – 0468 15 35 04

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down