19 april 2020 

Zonnepannelen bij enkelvoudig- of tweevoudig uurtarief

Dit een uit het leven gegrepen het verhaal van Filip. Ik heb benieuwd of jij als lezer van deze blog jezelf hierin herkent.

Filip heeft zoals zoveel mensen enkele jaren geleden een zonne-energie installatie laten plaatsen. Ze zijn geplaatst op een zadeldak met 30° helling en zuid georiënteerd. De installatie is aangesloten op zijn thuisinstallatie met een tweevoudig uurtarief. De installateur die de zonnepanelen heeft geplaatst had berekend dat de installatie voldoende moet zijn om zijn volledige energieverbruik te dekken. Klink logisch toch?

We zijn enkele jaren na de installatie en Filip merkt op zijn energiefacturen dat hij 0 kWh elektriciteit verbruikt aan dagtarief en 716 kWh verbruik aan nachttarief.

De vraag van Filip aan ons was an ik mijn energie opbrengsten / -kosten verder optimaliseren.

Om op deze vraag te antwoorden dienen we te beschikken over een aantal gegevens. Als je voor jezelf deze oefening wil maken lijst ik ze al evenvoor je op:

  • Je zonne-energie installatie dient minimaal 1 jaar operationeel te zijn.
  • Je dient te beschikken over meterstanden van je energiemeters. Die kan je vinden op je afrekeningen. Het is handig om er te hebben van enkele jaren.
  • Je dient te beschikken over de opbrengsten van de zonnepanelen. Heb je groenestroomcertificaten? Dan zijn de data waarop je groenestroomcertificaten hebt aangevraagd een goede hulp. Deze kan je vinden op het portaal van Fluvius.
  • De technische specificaties van zonne-energie installatie bij de hand hebben is ook een must. Het keuringsverslag is hiervoor het handigste document. Daar staat alles op.

Meten is weten:

Ik raad de mensen aan om hun energie verbruiken, en ook het verbruik van stadswater, te monitoren. Minimaal 1x/maand je meterstanden noteren is een kleine moeite waar je als consument wel wat info kan uit halen.

Filip had dit sinds 2018 als een goede huisvader ook gedaan. Deze gegevens zijn waardevol bij de analyse van zijn situatie.

Wat stellen we vast:

Negatief draaiende dagteller:

Uit de facturen kunnen we opmaken dat Filip geen verbruik niet meer heeft op zijn dagteller. Meer nog, als we alle facturen analyseren stellen we vast dat de laatste 2 jaar de teller +/-1500 kWh negatief heeft gedraaid. Dus gemiddeld heeft de zonne-energie installatie hier 750 kWh/jaar geproduceerd, in het net is geïnjecteerd en niet is teruggevraagd om te verbruiken.

Als we dit verder evalueren kunnen we stellen dat er sprake kan zijn van verliezen. Met verliezen wordt bedoeld dat er is is geïnvesteerd en dat deze investeringen niet 100% renderen. Dat wordt uitgelegd in verliezen 1 & 2. Verlies is ook geld dat we uitgeven terwijl dit vermeden kan worden. Zo een situatie zien we in verlies 3.

Verlies 1.

Met verlies wordt bedoeld dat we onnodig geld uitgeven of dat we geld hebben uitgegeven dat niet volledig rendeert. We kunnen stellen dat waarde van deze elektriciteit aan gemiddelde tarieven van vandaag in zijn gemeente een waarde heeft van 250 euro incl. btw.

Verlies 2.

Om deze energie te produceren heeft Filip geïnvesteerd in zonne-energie. Omdat deze installatie aan het net is gekoppeld betaald Filip ook Prosumententarief. Dat is een vergoeding die zonne-energie eigenaars betalen om tijdelijk energie op het net te stockeren en later terug te vragen. We kunnen zeggen dat Filip Prosumententarief heeft betaald om niet te gebruiken. Ik heb de waarde van het Prosumententarief berekend voor 750 kWh en kwam aan 77,60 euro incl. btw.

De totale waarde van deze niet teruggevraagde geïnjecteerde elektriciteit 327,60 euro.

Positief draaiende nachtteller:

Op de facturen kunnen we opmaken dat er voor 716 kWh elektriciteit wordt aangerekend. De waarde van deze elektriciteit is volgens zijn laatste factuur 239,95 euro incl. btw.

Verlies 3

We kunnen aannemer dat, omdat er tijdens de piekuren ongebruikte elektriciteit in het net wordt geïnjecteerd en tijdens de daluren meer elektriciteit wordt verbruikt dan opgewekt. Dat we ook kunnen spreken van verlies. en dan wel van 239,95 euro.

Totaal verlies:

In deze situatie kunnen we spreken van totaal verlies van 567,55 euro!

Hoe kunnen we dit verlies vermijden:

Er zijn 3 manieren die Filip kan toepassen om dit verlies te vermijden. We sommen deze even voor jullie op.

  • Advies 1 – Veranderen van zijn verbruiksgedrag: Filip kan ervoor zorgen dat jij injectie over een tijdspanne van een jaar vermijdt. Hij kan dit doen door heel intensief zijn verbruik in de gaten te houden er zijn hier echter enkele nadelen aan. Dit is echter geen eenvoudige klus door het productieprofiel van de zonne-energie installatie.

 

  • Advies 2 – Overschakelen naar een enkelvoudige meter: Door over te schakelen naar een enkelvoudige meter. Door over te schakelen van tweevoudig uurtarief naar enkelvoudig uurtarief loopt alle verbruik over dezelfde meter. Gezien Filip zijn injectie en nachtverbruik ongeveer hetzelfde is, is dit een gemakkelijke oplossing. Als Filip nog verbruik moet betalen zal de kost voor het dagverbruik iets duurder is dan het nachtverbruik zoals vandaag / kWh. Maar omdat jij minder verlies zal hebben aan injectie is deze kost verwaarloosbaar.

 

  • Advies 3 – Een opslagbatterij plaatsen: Door de zonne-energie installatie installatie koppelen met een opslagbatterij wordt eerst de batterij opgeladen alvorens de zonne-energie in het net wordt geïnjecteerd. Het nadeel aan deze oplossing is dat opslagbatterijen anno 2020 nog altijd een dure investering zijn. Dit ondanks de op dit moment lopende subsidies.

Dus op dit moment is ons advies aan Filip advies 2.

Wat met de digitale meter die er aankomt:

Ook Filip zal op een bepaald moment een terugdraaiende teller krijgen. We hebben  het even voor hem opgezocht op de website van Fluvius. Wil je dat zelf ook nagaan dan kan dat via deze link.  Bij Filip zal dat tussen februari en september 2022 zijn.

Op het moment dat de digitale meter wordt geplaatst kan je kiezen of je voor een enkelvoudig of tweevoudig uurtarief wil. Gezien de zonne-energie installatie nog geen 15 jaar in gebruik is, en je 15 jaar recht hebt op de terugdraaiende functie van de teller, is een enkelvoudig uurtarief hier ook aangewezen. Als de 15 jaar van terugdraaiende werking voorbij is dient de situatie opnieuw te worden geëvalueerd. Tegen dan zullen opslagsystemen misschien betaalbaarder zijn waardoor je opnieuw kan genieten van het beste redement van jouw investeringen.

Hoe het met jouw situatie zit dient situatie per situatie te worden bekeken. Installatiedatum van jouw installatie is daarbij de voornaamste factor.

Wat is jouw situatie?

Deze blog zorgt misschien voor inspiratie om jouw eigen situatie eens te gaan bekijken. Geraak je er niet uit? Weet dan dat wij ook jou graag helpen om verliezen, zoals in deze blog omschreven, te vermijden.

Je kan ons telefonisch bereiken op nr 0468 15 35 04 of info@encovan.be

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down